søndag 27. januar 2013

Til minne om en russerfange


I Gyltvik i Sørfold finner vi denne inskripsjonen i en bergvegg. Inskripsjonen er både på russisk og norsk, og er til minne om en russisk krigsfange som ble skutt på dette stedet under andre verdenskrig. Teksten i bergveggen ble vistnok hugget inn etter krigens slutt.
Det krevdes litt leting på vår kjøretur for å finne stedet, men til slutt var det fruens ørneblikk som ledet oss på rett vei. 
Vi må få berømme skoleklassene på en lokal skole her som har lagt ned en god del arbeid for å ivareta dette minnesmerket. Bergveggen er ryddet for mose og lyng, slik at inskripsjonen trer tydelig frem, og en informasjonstavle er satt opp på stedet. På forsiden av tavlen kan vi lese både den russiske og den norske inskripsjonsteksten. I tillegg har skoleklassene intervjuet lokale mennesker, som fremdeles kan huske historien bak hendelsen som førte til inskripsjonen i bergveggen.  Utdrag av disse intervjuene er gjengitt på baksiden av informasjonstavlen. Der kan vi blandt annet lese at matspannet som russeren hadde hatt med seg ble hengt opp i et tre på nedsida av veien. Der ble det hengende i mange år, og spannet ble etterhvert helt rustent. Treet ble kalt for russertreet. Et flott utført arbeid for å ivareta et minne fra krigsårene i Norge. Absolutt et eksempel til etterfølgelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar