tirsdag 23. oktober 2012

Gildeskål gamle kirke

Gildeskål kirkested ligger ca 2 km nord for Inndyr sentrum. På kirkestedet står det to gamle kirker, en fredet prestegård med bygdemuseum i fjøset, og flere kulturminner i umiddelbar nærhet.
Da vi besøkte kirkestedet havnet vi midt opp i et bryllup, så besøket ble litt annerledes enn vi hadde forespeilet oss. Det ble ikke til at vi fikk se oss rundt på hele området, da vi fant det litt upassende å drive og brøyte oss vei gjennom festkledde bryllupsdeltakere. Vi overlot bryllupsfeiringen til brud og brudgom med inviterte, og trakk oss tilbake til den gamle kirken. (Vi ønsker brud og brudgom til lykke).  Kirkebygget er en opplevelse i seg selv, og selv om man ikke er helt overbevist troende, blir man litt andektig når man står foran en bygning som har formidlet sin religion i nesten tusen år. Det er knyttet mange historier til Gildeskål kirkested, og noen av disse merkelige historiene kommer vi helt sikkert tilbake til etterhvert. 


Gildeskål gamle kirke ble bygget på andre halvdel av 1100-tallet, begynnelsen på 1200-tallet. Antagelig var dette en av de to fiskerkirkene som Kong Øystein lot bygge i nord. Det er mest sannsynlig at kirken ble bygget i de nærmeste årene etter 1170, da den var innviet til St. Thomas av Canterbury, som led martyrdøden dette året. Kirken er en av syv steinkirker fra middelalderen, som er bevart i Nord-Norge. Det meste av kirka er fra middelalderen, men østre og vestre gavl, samt sørveggen er fra senere perioder. I tillegg er korbuen gjenoppbygd. Etter en brann i 1710, ble det bygget et tverrskip mot sør. Dette er nesten like bredt som hovedskipet. Kirken hadde også et tårn, en takrytter, som ble revet av en prestefrue i 1895.
Kirka har et rektangulært skip, og et litt smalere, nesten kvadratisk kor. Den har bratte saltak tekket med takstein i tegl. Utvendig har kirka kalksteinskvader. Murene i den eldre delen er en gjennomsnittlig 160 cm tykk kistemur av kalkstein og marmor. På mønene stikker det ut stiliserte dyrehoder. Gildeskål gamle kirke er den eneste steinkirka i Norge som har bevart slike hoder. Under brannen i 1710 ble det meste av kirkas interiør ødelagt. Det ble derfor skapt et helt nytt kirkerom. Interiøret ble bygget i 1700-tallets stil, og er et av de best bevarte interiørene fra denne perioden i Norge. Det ble malt flere ganger, men preges i dag av marmoreringer og landskap malt av Gottfried Ezekiel, en tysk maler som var bosatt i Bergen. Prekestolen er malt av samme kunstner. Kirkerommet ble fylt med benker og et galleri mot vest og i sørfløyen. Velstående familier fikk dessuten bygget familielosjer, eller lukkede stoler, og flere av disse er bevart i dag. Orgelet ble bygget av orgelbygger Amund Eriksen i Kristiania, og montert i 1865 av orgelbygger Claus Jensen.

Kilde: Gildeskål kirkelige fellesråd

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar