søndag 21. oktober 2012

Storjord i Saltdal

Klengstua og Skogvokterboligen
Den gamle skogvokterboligen ligger i naturskjønne omgivelser på nordsiden av Junkerdalselva ved elvemøtet med Lønsdalselva. Den ble oppført i ca. 1865, etter initiativ fra daværende forstmester Berbom. Boligen blir regnet som den første boligen som Statens Skoger bygde for sine tjenestemenn. Skogvokterboligen var bebodd fram til 1953.
Klengstua på Storjord ble reist i 1880/81 i samarbeid med forstassistent Carl Henrich Nieuwejaar og forstmester Wilhelm August Kiønig.
Både Skogvokterboligen og Klengstua blir i dag benyttet til utleie.

Hengebrua over Junkerdalselva
Etter å ha besøkt vokterboligen gikk turen videre til Storjord arboret. På turen dit måtte vi krysse hengebrua over Junkerdalselva, en utfordring min bedre halvdel ikke var overvettes begeistret for. Hun la allikevel forsiktig avgårde over brua. Det skulle vise seg at utfordringen hennes gikk over all forventning. Etter denne overfarten gikk fobien for hengebruer over til å bli "hengebrufili".
Så fra dette øyeblikket letes det stadig etter nye hengebruer å passere.


Arboretet
Arboret betyr en samling av treslag. De eldste trærne i Storjord Arboret er fra begynnelsen av 1900-tallet. Rasteplass og informasjonstavle er plassert ved inngangen til arboretet. Det ble en interresant vandring i arboretet blant Sibirsk Edelgran, Kontortafuru, Fjellhemlokk og en mengde andre trær som man ikke engang ante eksisterte. Opplevelsen anbefales !



Junkerdalselva
Etter et langt og opplevelsesrikt besøk i arboretet, gikk turen tilbake til den gamle skogvoktergården. Og til min bedre halvdels store begeistring denne gang, måtte selvfølgelig hengebrua over Junkerdalselva passeres atter en gang.

Fra skogvoktergården gikk turen videre på en flott opparbeidet sti på Storjord, fra vokterboligen og rundt et området jeg tror heter Brannen, gjennom en storslått barskog, med bare stillheten som følgesvenn. På turen tilbake passerte vi Storjord Hotell, som vi desverre ikke fikk tid til å besøke, men det skal vi ta igjen en annen gang.
Barskog

Storjord Hotell






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar