søndag 4. november 2012

Helleristninger Sagelva

På en bratt bergvegg, beliggende på vestsiden av Sagelva i Hamarøy, finner man dette feltet med helleristninger. Her kan man se to slipte figurer av reindsyr, i tilnærmet naturlig størrelse.
Figurene er meget naturalistisk avbildet i bevegelse.
Alderen på figurene er litt omdiskutert, men de fleste er enige om at de er ca. 8000 år gamle.
Frem til 1906 var figurene skjult bak et lag med mose som vokste på bergveggen. En tømmerfløter gled utfor berget,og for å forsøke å unngå å havne i elva tok han tak i mosen for å holde seg igjen, med det resultat at mosen ble revet av berget og åpenbarte disse to flotte reinsdyrene som er slipt inn i fjellet.
Tidens tann har tæret godt på figurene, og de er vanskelig å få øye på nå. Men selv om slitasjen har vært stor i 8000 år, ser man fremdeles figurene ganske så bra.
Bergkunsten her er vistnok fra veidekulturen.
Om helleristninger fra veidekulturen sier Arild Hauges hellleristningsguide oss at vi finner bilder som er hentet fra jegerfolkets verden, for eksempel elg, hjort, rein, bjørn, fugl, hval, fisk etc. Det er altså først og fremst sjøens, skogens og fjellets store og matnyttige dyr som har vært kunstnerens motiver, men det finnes også forskjellige mønstre. Med få unntak er alle helleristningene opprinnelig laget i forbindelse med vann - sjø, innsjø eller elv.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar